Wees mild voor jezelf!

Vleesloos eten is geen cult, noch een trend. Vleesloos eten is een gewoonte. Voor de mensen die de gewoonte hebben om vlees te eten, is het overschakelen naar een nieuwe gewoonte een uitdaging. Het gaat bijlange niet vanzelf, want gewoonten zijn hardnekkig. Het doorbreken ervan heeft niets met rationaliteit te maken. Denk maar aan het stoppen met roken. Net als het veranderen van eender welke gewoonte vragen nieuwe eetgewoonten aanpassing en doorzettingsvermogen. Dat kan alleen maar aangemoedigd worden. Hoe klein de stappen ook zijn, wees er blij mee. Alle beetjes helpen en met deze stap draag jij een steentje bij! 

 

De vleeseters onder ons die de moeite doen om anders te gaan eten, ik doe er mijn petje voor af! Ik zie elke dag hoe mijn eigen echtgenoot omgaat met zijn voornemen om geen deel te hebben aan de vleesindustrie. Er zijn gemakkelijke dagen waar vlees niet in zijn gedachten opkomt. Op andere dagen laat hij zich leiden door wat hij kent en neemt de gewoonte het van hem over. Het komt ook voor dat de geur van een klassieker hem overlaadt met nostalgie. Ook dan heeft hij het moeilijk. Al bij al heeft hij al heel wat stappen gezet. Hij doet het op zijn eigen tempo. Druk van buitenaf laat hij niet toe. Onbewust -of is het toch bewuster dan ik vermoed?- verlegt hij gaandeweg zijn eigen regels. Ik kan enkel vaststellen dat hij het steeds gemakkelijker vindt om de gedachte aan vlees eten te vergeten. Zonder het te beseffen gaat hij geleidelijk aan over op een nieuwe gewoonte. Langzaam maar zeker!

 

Ben je zoals mijn echtgenoot een vleeseter die de plantaardige uitdaging aangaat? Misschien heb je wat aan de zelf bepaalde "spelregels" van deze "will be vegan". Ik nam zijn aanpak op in mijn blog plantaardige tips van een vleeseter. 

 

Als vegetariër uit de oude doos -ik ben dit jaar 40 jaar vegetariër/vegan- is het niet mijn plaats om raad te geven. Maar één advies moet er me van het hart: laat je niet ontmoedigen door morele veroordelingen of door je eigen of andermans strenge regels. Vegetarisme is geen meedogenloos dieet waar je afgestraft wordt als je de regels niet ten allen tijden volgt. Kies je eigen manier, voel je er goed bij, stel je aanpak eventueel bij, en geniet vooral van de ontdekkingsreis, de variëteit in gerechten en ingrediënten in de plant-aardige keuken!

Laat het smaken en veel succes! 


Wil je de plantaardige recepten en tips van ca1000 en vele anderen volgen?

Word dan lid van onze facebookgroep. 

Je hoeft geen vegan te zijn, wij delen graag met iedereen wat vegans (w)eten. vegan is...

Gezonde Groentengerechten Gewoon Geweldig en Gemakkelijk!


Thermomix en cookidoo voor vegans

Avontuur op mijn bord maar niet in de keuken?

Een vegan versie van een klassiek gerecht?

Snel, simpel en lekker?

De thermomix TM5 is de chefkok in mijn vegan cuisine. Sinds ik de Cook-key van Cookidoo heb ontdekt, loopt het altijd gesmeerd in mijn keuken.

Cookidoo kan je een maand lang gratis uitproberen. 

Hoe de cookidoo mijn leven veranderde lees je hier.

 Reactie schrijven

Commentaren: 0