ca1000 in cultuurverhalen.be

Onder haar auteursnaam ca1000  -lees camille- zoekt zij de schoonheid van imperfectie. Zij verbloemt niets. Haar beelden zijn rauw. En toch is haar poëzie niet zwaar. Wie haar kent, weet dat Tania Menten een aanhanger is van "omdenken", "manieren van denken om problemen tot mogelijkheden te transformeren”, zoals Berthod Gunster het zegt.

 

Wat dat omdenken precies in haar persoonlijke leven teweegbracht, staat beschreven in hoofd vol poppetjes hart vol gaten, de dichtbundel waarmee zij in 2017 debuteerde. Een hart met letterlijk een gat er in gaf aan chronische vermoeidheid jarenlang vrij spel. De poppetjes in haar hoofd vatten de essentie in elke ervaring en situatie. Naast de fysieke en mentale gevolgen beschrijft ca1000 de kracht en de meerwaarde die pijn en verlies met zich meebrengen. 

 

Dezelfde humoristische ernst –of ernstige humor- zet de toon in de ca1000 prentenboekenreeks. Kinderen en dieren zijn volgens ca1000 natuurlijke “omdenkers”. Zij doet dan ook een beroep op de kinderen om de dieren en de grote mensen te helpen om elkaar goed te begrijpen.

 

In haar laatste dichtbundel vers gevist bekijkt ca1000 de wereld door de ogen van de dieren. Maatschappijkritisch en tegelijk met een hoge dosis humor toont zij hoe zij de toekomst ziet. Met vers gevist inspireert ca1000  veganisten en vegetariërs. Onder het motto “ook veganisten lusten boursin” mikt ca1000 niettemin vooral op vleeseters die hun voedingspatroon drastisch –doch eenvoudig- willen veranderen. Met haar verplantaardigde recepten reikt zij op www.ca1000.be gezonde en simpele vegan alternatieven voor klassieke gerechten aan. “Wat vegans (w)eten” is de naam van haar alternatieve, doch snelgroeiende face”kook”groep.

 

Ben je nieuwsgierig naar de publicaties van ca1000, of naar het verhaal achter haar verklankte auteursnaam, haar schrijfstijl of haar levenswijze? Naast een heleboel plantaardige recepten, zero waste tips en maatschappijkritische blogs lees je alles wat je wil weten op www.ca1000.be.

 

wijsheid

wat zou

jij doen

als jij

mij was

je keek

hoopvol

snakkend

naar uitsluitsel

gewaarborgd

door wijsheid

ik wist

eenduidigheid

bestaat niet

geen enkel antwoord

geeft rust

hulpeloos

ontdaan

zonder stilstaan hoop of overweging

gaf ik je

het enige dat ik kon bedenken

een vraag

de juiste

zo bleek

want toen

zag jij

het antwoord

een mogelijkheid

jouw stelligheid

 

Wijsheid is een gedicht uit de nog niet gepubliceerde dichtbundel hardslag

 

“Ik verzamel stukjes en beetjes realiteit. Geen absolute waarheid, geen blijvend inzicht, geen zuiver weten of pure werkelijkheid. In mijn gedichten steek ik de wereld zoals ik die ervaar. Nu op dit moment. Het is de werkelijkheid waargenomen door mijn zintuigen en vervolgens gefilterd door het ritme van mijn hart. Soms scherp, soms zacht, soms vaag en zelfs heel zwaar. Radeloos word ik. Onwetend ben ik. Er is die vragende intonatie. Maar soms weet ik het precies. De werkelijkheid is herkenbaar en nu en dan heel erg treffend en zelfs al eens van een collectieve aard. Ik zie, ik proef, ik hoor, ik ruik en  bovenal ik voel en word gewaar. Het is net die ervaring die zichzelf schrijft. In het moment, niet later. Later is de ervaring vervlogen en zijn er geen woorden meer. Ook geen herinneringen. De hartslag van daarnet is nu verdwenen.” Citaat uit het voorwoord van hardslag 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0