Ja, ook wespen mogen er zijn

Ik ontdekte dit beginnende wespennest ver van huis aan de binnenkant van de wagen. Van moeder koningin was geen spoor. Wellicht was haar nest met ons mee op reis gegaan en was zij zo haar kroost kwijt geraakt... . Helaas (of gelukkig?) werd dit nest nooit verder uitgebouwd tot een magnifiek papieren imperium...

 

In het beginstadium doet de koningin alles zelf. Ze paart met meerdere mannetjes, draagt de bevruchte eitjes met zich mee, bouwt haar nest, en legt vervolgens in elke cel een bevrucht eitje. In dit wespennestje zijn de larven al uit de bevruchte eitjes gekomen. Ze hebben zich wel nog niet verpopt. Want er zijn nog geen "papieren" dekseltjes te zien voor de openingen van de cellen. Daarom zijn deze larven nog goed zichtbaar. Alhoewel nog steeds pootloos kan je ze zien bewegen elk in hun eigen cel.  In deze fase van hun leven zijn de larven nog afhankelijk van de koningin. De wespenkoningin kauwt dierlijke prooien (insecten, vlees, ...) fijn tot eiwitrijke balletjes. De uitwerpselen hopen zich op in het achterste gedeelte van het darmpje van de larve. Binnenkort wordt de darm leeggemaakt in hun oude larvehuid en dan worden deze larfjes zachte witte poppen. Daarna duurt het nog één tot twee weken voor de popjes volgroeide wespen zijn. Later op de maand krijgt de wespenkoningin hulp van werksters. De koningin hoeft dan zelf geen voedsel meer te zoeken of te bouwen aan het nest. Zij blijft dan altijd in het nest en hoeft alleen nog maar eitjes te leggen... veel eitjes... .

 

Althans, dat is volgens wikipedia de normale gang van zaken in de meeste wespenkolonies. Voor deze koningin en haar nest heeft het echter niet mogen zijn. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0