10 + 1 manieren om eieren te vervangen

Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.

Waarom vraagt mijn recept om eieren?

Als je deze vraag beantwoordt, dan weet je hoe je hetzelfde resultaat krijgt zonder eieren. De eiergerechten proeven precies hetzelfde als de vegan eiergerechten. En het is bovendien simpel: 

  1. Het bindende effect in hartige recepten wordt even goed bereikt door kikkererwtenmeel. Drie eetlepels kikkererwtenmeel vermengd met 3 eetlepels water vervangt 1 ei.
  2. Je kan kikkererwtenmeel vervangen door lijnzaadmeel. 
  3. Het bevochtigende effect van een ei bekom je met 60 g neutrale olie.
  4. Wanneer je een eetlepel chiazaad vermengt met 3 eetlepels water krijg je een eiwitachtige brij. Dit mengsel zorgt voor het bevochtigende effect in brood en gebak. 
  5. Bananen doen het vooral goed als vochtinbrenger en bindmiddel bij zoete gerechten. Om een ei te vervangen in zoet gebak prak je een halve rijpe banaan
  6. Heb je geen bananen, maar wel appels? Vervang een ei in zoete recepten door 3 lepels verwarmde appelmoes en je krijgt hetzelfde effect.
  7. Notenpasta binden een saus even goed dan eieren
  8. Ook tahin heeft hetzelfde bindende effect dan notenpasta of eieren
  9. Zijden tofu of fluweeltofu geven tegelijk vocht en binding aan een quiche of cheesecake. 
  10. Mayonaise mislukt nooit wanneer je aquafabia, het vocht van kikkererwten, gebruikt.
  11. Van vaste tofu kan je roerei zonder ei maken

Al kan kikkererwtenmeel ook perfect de eieren in zoete gerechten vervangen,

ik kies dan meestal voor chiazaad, appel of banaan.


chiazaad wordt eiwitachtige brij

Chiazaad vermengd met water geeft het bevochtigende effect van een ei in brood en gebak

Eén ei vervang je zo...

Neem 1 eetlepel chiazaad (of lijnzaad of kikkererwtenmeel)

Meng met 3 eetlepels water 

Geef de zaadjes de tijd om het water op te slorpen

Na een kwartier heb je een kleverige massa die sterk gelijkt op eiwit

Bak er brood of gebak mee



Vegans gebruiken evenveel soorten meel dan niet-vegans. Denk aan kokosmeel, speltmeel, amandelmeel, volkoren meel, tarwe meel, ... .

Meel wordt niet enkel gebruikt om te bakken, meel doet het eveneens perfect als eiervervanger.   



Wil je de plantaardige recepten en tips van mezelf en vele andere vegans volgen?

Word dan lid van onze gezellige facebookgroep. 

Je hoeft geen vegan te zijn, wij delen graag met iedereen wat vegans (w)eten. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0