jouw plantaardige keuken heeft enorm veel zin
anderen plantaardig leren koken heeft nog méér zin
Voor wie?
Plantaardig koken is jouw passie. Je kan je geen enkele andere manier van koken voorstellen. In jouw kookpotten vind je geen dierlijke producten. Vegan eten is gemakkelijk, en elke dag doe je drie keer het goede voor een warmere, minder wrede wereld. Elk vegan bordje telt. En daarom wil je je kookkunst delen met de wereld. Mensen leren plantaardig koken, dat wil je al heel lang proberen. Alleen heb je je er om één of andere reden nog nooit aan gewaagd. Als je het concreet wil maken, dan bots je op een aantal drempels. Je keuken is niet groot genoeg om mensen te ontvangen. Je weet niet hoe je je kookworkshop bekend moet maken. Als je aan alle technische beslommeringen denkt, dan lijkt een kookworkshop begeleiden helemaal niet zo simpel meer.
Hoe gaan we aan de slag?
Ik begeleid je van begin tot einde bij je eerste digitale kookworkshop. Jij en de deelnemers koken elk in eigen keuken. Ik neem de volledige praktische organisatie van de workshop op mij: promotie, inschrijvingen, digitale keuken, uitnodigingen met link, recept en boodschappenlijstje, eventueel aankoop en verdeling van bulkingrediënten, … .
Tijdens de workshop zelf host ik de kookworkshop. Je hoeft je dus van alle technische zaken niets aan te trekken. Je kan je volledig concentreren op wat er in je kookpotten zit.
Na dit traject
Wat anderen er ook van vinden. Je wil niet langer lijdzaam toekijken zonder in verweer te komen. Je bent hier niet zomaar. Je bent wie je bent voor een reden. Je kiest ervoor om nooit meer te zwijgen. Goedkeuring of begrip van anderen zijn nog steeds mooi, maar het bepaalt niet langer wat je doet of zegt. De vegan boodschap die je te vertellen hebt, zorgt ervoor dat je eindelijk in het licht stapt. Je wordt zichtbaar en je maakt een verschil. Je komt in actie en dat loont. Je vertelt jouw verhaal. Je deelt jouw verhaal. Je wordt zichtbaar en je maakt een verschil. Want met jouw unieke verhaal inspireer je andere vegans om zichzelf zichtbaar te maken. Dankzij jou en vele anderen die opstaan met jou wordt veganisme wijd verspreid. We praten erover. We schrijven erover. We delen onze verhalen. We stoppen niet voordat veganisme het nieuwe normaal is. Ben je er klaar voor om jouw unieke verhaal ongecensureerd de wereld in te sturen?
Kom, ga in het licht staan
Hoe komt jouw verhaal tot stand?
In het jour vegan story interview ik jou. Ik ben jouw ghostwriter. Samen schrijven we jouw unieke verhaal. Je ontvangt een uitgeschreven artikel en een kort catching tekstje . Het artikel kan je laten publiceren in magazines en kranten. Je maakt kans op een publicatie in Rechtuit, het tijdschrift van het Willemsfonds. Het korte tekstje kan je gebruiken om jezelf als vegan te promoten op sociale media.
Geen dieren eten is jouw keuze. Dat is wie je bent. Ook al maak je je onzichtbaar of houd je je klein, veganisme is jouw identiteit. Het is je verzet tegen de wereld van geweld en verwaarlozing. De dieren zijn je vrienden en dat maakt dat je nooit alleen bent. Door hen en voor hen wil je de volwassene worden die doet wat nodig is. Jij bent niet langer dat kind dat niets kan doen. Je komt in actie en dat loont. Je vertelt jouw verhaal. Je deelt jouw verhaal. Dankzij jou en vele anderen die opstaan met jou wordt carnisme zichtbaar voor wat het is, collectief aanvaard geweld, niet minder dan dat.
Kom en ga in het licht staan. Vertel je verhaal. Denk niet dat jouw verhaal niemand interesseert. Want net door authentiek te zijn en jezelf niet in te houden, maak je contact. Bedenk eens hoe de wereld er zal uitzien als alle vegans hun verhaal beginnen te vertellen. Voluit. Zonder gêne, zonder scrupules of bescheidenheid, zonder zelfcensuur. Je maakt mee de geschiedenis. Veganisme wordt het nieuwe normaal.
Vegan zijn is vandaag niet vanzelfsprekend. Het is voor de durvers. Het is voor de rebellen die niet geven om de consequenties. Zeker is dat als wij het durven, dan zal het veranderen! Onze verhalen vragen om verteld te worden. Niet elke generatie heeft de kans om de toekomst radicaal vorm te geven. Wij wél!
"Being vegan helped me realize that I can say and do what I believe is right. That’s powerful".
Alicia Silverstone
1700
unieke leden in wat vegans (w)eten
44
jaar joyful vegan rebel
Zoals voor vele –zo niet voor álle- vegans zijn mijn gevoelens van ontreddering bij het zien van onrecht een gevolg van geschonden basisbehoeften in mijn kindertijd. De zware gedachten, het verantwoordelijkheidsgevoel, de schuld en de schaamte veroorzaakt door mijn trauma belette me om gelukkig te zijn. Toen ik op mijn 8ste stopte met vlees eten, wist ik al dat anders zijn lastig is en dat het pijn doet als je nergens bij hoort en steeds op weerstand botst. Ik voelde me alleen en onbegrepen. Na mijn hart, werd de pijn van het onrecht in de wereld voelbaar in mijn lijf.
Dankzij therapie en jarenlang innerlijk werk kom ik er stilaan achter dat ik mag genieten van het leven en al het moois daarin, nog vóór de wereld van alle kinder- en dierenleed gered is. Ik geef mezelf toestemming om vreugde te ervaren. En dat geeft een lichtheid aan mijn bestaan die ik eerder niet als mogelijk achtte. Ik behandel “wat vegans (w)eten” sindsdien vanuit deze nieuwe energie. Ik heb het gevoel dat met mij vele vegans in mijn groep zich verlicht voelen. Ik geef de toestemming tot zelfzorg door. En dat blijkt de meest krachtige vorm van activisme voor een betere wereld te zijn. We geven onszelf de warmte die we missen en waar we zo erg naar verlangen. Zonder evenwel uit het oog te verliezen dat we die warmte niet enkel voor onszelf maar voor alle medeaardbewoners wensen. Met heel ons hart en met alle passie in ons lijf houden we nu ook van onszelf. Dat mag. Wie had ooit gedacht dat wat we voordien als egoïsme beschouwden, ons effectiefste wapen is in onze strijd voor rechtvaardigheid voor de weerloze kinderen en dieren. Zelfliefde maakt ons des te krachtiger om onze boodschap van mededogen op milde manier en met begrip voor elkaars situatie uit te dragen. Relativering, geduld, zelfzorg, leren van elkaar en elkaar steunen, dat doet ons allemaal goed. Ik stel graag vragen zodat mensen in contact komen met de eigen struggles.
De Joyful Rebel kalender is een combinatie van zelfreflectie en actie. Op jouw eigen tempo zoek je je eigen-waarde en daarmee verandert alles: je ontreddering maakt plaats voor energie en ideeën en waar je vroeger aarzelde, komt nu vanzelfsprekende daadkracht . Jouw vegan invloed op de wereld geeft hoop aan andere vegans. Met zelfkennis en vanuit wie je in de kern bent, weet je precies hoe je een verschil maakt. Jezelf schuldig of niet goed genoeg voelen is voorgoed verleden tijd.
Met de joyful rebel kalender kies je een licht en tegelijk daadkrachtig vegan pad. Vanuit zelfontdekking en hoop. Ontreddering maakt plaats voor draagkracht. In 56 weken groei je van passief naar actief veganisme, met elke week nieuwe opdrachten. Binnenkort weet jij in elke situatie exact hoe je met jouw veganisme de grootste impact maakt voor de dieren. Dankzij jou en alle andere vegan voorvechters wordt veganisme het nieuwe normaal.
Omdat jij, ik en alle andere dierenvrienden het waard zijn om gehoord te worden. Omdat de dieren het verdienen om niet opgegeten te worden. Omdat vegan zijn in een non-vegan wereld moeilijk blijft. Omdat we ons krachtiger en succesvoller voelen wanneer we elkaar versterken in de impact die we maken. Omdat we thuis komen bij elkaar. Omdat we elkaar verlichten en vegan niet (altijd) zwaar of pijnlijk hoeft te zijn. Omdat we het niet alleen moeten dragen. Omdat we dromen van een mens- en diervriendelijke wereld. Omdat we er samen met alle dierenvrienden alles aan doen om die droom werkelijkheid te maken. We staan aan de vooravond van een vegan wereld. Samen schrijven we geschiedenis. Onze kleinkinderen zullen over ons als voorvechter spreken. Een bemoedigende gedachte, toch?
een dier is niet meer
staartje weg
koud vel
pelsen frak
dons wordt deken
lege maag
volle keel
zieke lever
verdraaide molen
voor wie is die melk
duister kot
nooit liggen
altijd staan
stank
en verrot
dood
alleen
nu nog niet
eerst is er angst
stress en gruwel
ruiken maar niet weten
een dier is dood
een dier is niet meer
600 keer
in ons land
in 1 minuut
Uit: vers gevist
Samen schrijven we geschiedenis. We staan aan de vooravond van een vegan wereld. Dat jij de stap zet(te) naar onze vegan gemeenschap, dat brengt de mens- en diervriendelijke wereld alweer een stuk dichterbij! Besef je dat je kleinkinderen over jou als voorvechter zullen spreken! Een bemoedigende gedachte, toch?
Vegan is weliswaar nog verre van vanzelfsprekend. We hebben het niet gemakkelijk om tegen eeuwenoude, collectieve gewoonten, waarden en normen in te gaan. Maar zeker is, dat als wij het durven, dan zal het veranderen! De juiste vragen stellen opdat anderen hun waarheid vinden, dat is de rol die ik in deze transitie opneem.
Heb je, net als wij allemaal, nood aan een luisterend oor, een schouder of een verlossend woordje? Is vegan echter taboe in jouw omgeving? Wil je onenigheid in je familie vermijden? Of ken je niemand bij wie je terecht kan? Vertel dan gerust aan mij waar je tegen aan loopt. Ik help je er graag mee omgaan.
Zoals voor vele –zo niet voor álle- vegans zijn mijn gevoelens van ontreddering bij het zien van onrecht een gevolg van geschonden basisbehoeften in mijn kindertijd. De zware gedachten, het verantwoordelijkheidsgevoel, de schuld en de schaamte veroorzaakt door mijn trauma belette me om gelukkig te zijn. Toen ik op mijn 8ste stopte met vlees eten, wist ik al dat anders zijn lastig is en dat het pijn doet als je nergens bij hoort en steeds op weerstand botst. Ik voelde me alleen en onbegrepen. Na mijn hart, werd de pijn van het onrecht in de wereld voelbaar in mijn lijf.
Dankzij therapie en jarenlang innerlijk werk kom ik er stilaan achter dat ik mag genieten van het leven en al het moois daarin, nog vóór de wereld van alle kinder- en dierenleed gered is. Ik geef mezelf toestemming om vreugde te ervaren. En dat geeft een lichtheid aan mijn bestaan die ik eerder niet als mogelijk achtte. Ik behandel “wat vegans (w)eten” sindsdien vanuit deze nieuwe energie. Ik heb het gevoel dat met mij vele vegans in mijn groep zich verlicht voelen. Ik geef de toestemming tot zelfzorg door. En dat blijkt de meest krachtige vorm van activisme voor een betere wereld te zijn. We geven onszelf de warmte die we missen en waar we zo erg naar verlangen. Zonder evenwel uit het oog te verliezen dat we die warmte niet enkel voor onszelf maar voor alle medeaardbewoners wensen. Met heel ons hart en met alle passie in ons lijf houden we nu ook van onszelf. Dat mag. Wie had ooit gedacht dat wat we voordien als egoïsme beschouwden, ons effectiefste wapen is in onze strijd voor rechtvaardigheid voor de weerloze kinderen en dieren. Zelfliefde maakt ons des te krachtiger om onze boodschap van mededogen op milde manier en met begrip voor elkaars situatie uit te dragen. Relativering, geduld, zelfzorg, leren van elkaar en elkaar steunen, dat doet ons allemaal goed. Ik stel graag vragen zodat mensen in contact komen met de eigen struggles.
"Af en toe lees ik in je boeken en soms word ik er vrolijk, soms verdrietig en soms boos op de wereld van. Dat mag toch he?"
Wieske Engelen, vrijwilliger bij Limburgs Landschap
Living in a non vegan world takes strenghth! Are you up against social pressure whilst going against collective values and habits? Are you often overwhelmed by emotions? Or suffering from compassion fatigue? Need help to figure it out and not to take criticism, mockery, disdain and do-gooder derogation personally (any more)? I am a good listener and often non-vegans as well as vegans find their own truth telling their story to me. No blame, no shame. For empathy doesn't cost a dime. I speak English as well as Dutch.