Camille stond model voor mijn logo


Camille en ca1000

De keuze van mijn auteursnaam heeft alles te maken met symboliek en verbeelding. Dat ik mijn naam aan de jongste en meest eigenzinnige van mijn huisgenoten ontleen, zegt niets over hoeveel ik van elk van hen houd of over wat ieder voor mij betekent. Wat ik in de naam ca1000 lees, herken ik trouwens bij elk van mijn viervoeters. Welke boodschappen er verscholen zitten in mijn nieuwe naam, doe ik hierna graag uit de doeken. Het zijn mooie anekdotes die ik jou als dierenvriend graag als toemaatje bij vers gevist serveer. Geniet ervan!

Op 19 maart 2016 brengt Nasi Snowfever’s Mrs Satisfied zeven kleine pupjes op de wereld. Camille verlaat als laatste het Nederlandse nest en komt bij ons wonen. Deze bull terriër is niet mijn eerste dierenvriend. Vele poezen, een valkparkiet en een Spaanse podenco zijn haar voor gegaan. Het zijn allemaal weesjes, op één of andere manier achtergelaten. Camille is dat niet.

Dit hondje is de vrolijkheid zelve. Zonder bagage komt ze naar ons, uitbundig en speels. De naam van dit pupje is snel gekozen. Net als de gelijknamige veldbloem is Camille vrij en ongemoeid in haar doen en laten. Zij dubt niet over hoe anderen over haar denken. Vind je haar mooi of lelijk, ben je bang of juist gecharmeerd door haar, het maakt haar echt niets uit. Zoals de kamille met haar verschillende gedaantes, is Camille  veelzijdig en puur. Ik leer veel van haar. Ik wil even complexloos en ongeremd zijn. Vrijheid is de essentie van mijn publicaties. Als ik mij durf tonen, als jij mijn poëzie leest, dan kan ik niet anders dan mezelf zijn en blijven. Ik ben dan wie ik ben, niet langer een kameleon maar wel een kamille, onbevangen als mijn bull terriër vriend Camille. Mijn pseudoniem is bij deze dan ook geboren. Mijn gedichten geef ik uit onder de naam ca1000.

Mijn verklankte naam heeft aan de natuur verscheidene van haar inhouden te danken. Ik heb het hierna achtereenvolgens over bescherming, verbondenheid, kracht en uniciteit. Het zijn vier eigenschappen die de bloem met de naam kamille volgens de literatuur in zich draagt. Ik herken ze alle vier in mijn vriend bull terriër Camille. Het zijn dezelfde dimensies waar ik met heel mijn hart naar verlang en met alles wat in mij zit, nastreef.

Ik begin met de eigenschap “bescherming”. De omgekeerde bloemblaadjes vormen samen een parapluutje om de stengel  te beschutten. Die blaadjes doen me denken aan onze bull terriër. Bij Camille voel ik me veilig. Haar uiterlijk verklapt immers niet dat de angst voor haar ras onterecht is. Zoals de kamilleblaadjes is zij zich niet bewust van haar egard.  Sterker nog, het hartje van de kamille doet denken aan de zon. Zo ook de aard van Camille. Met haar maffe capriolen redt dit vrolijke meisje een ieder op elk moment van sombere gedachten. Verder durf ik te denken dat wij samen met Camille de bull terriërs een beetje behoeden voor de kwalijke gevolgen van hun rasreputatie.

Ten tweede is er het symbool van verbondenheid. De bloemblaadjes en de stengel van de kamille horen samen. Zo heeft ook eenzaamheid met een hond als Camille geen schijn van kans. Dit prachtige dier vertedert velen. Zonder het te beseffen, verenigt zij mensen en dieren, in het bos, op straat en eender waar. De hond als symbool van de dood zie ik in de link met mijn overleden grootmoeder wiens naam Kamille is. De naam van mijn hond en mijn pseudoniem herinneren me eraan dat ik verbonden ben met mijn familie. Ook al ken ik mijn oma enkel van verhalen, ik ben een deel van haar en zij van mij.

De derde kwaliteit van de kamille is haar geneeskracht. Migraine en vermoeidheid zijn maar enkele kwalen die de kamille beteugelt. Gezondheid is mijn hoogste goed. Met zeer veel omzichtigheid ga ik er mee om. Ik zoek niet naar energie die er niet is. En geniet des te meer van elk stukje vitaliteit dat er is, met volle teugen. Meer nog,  lichamelijke onvolkomenheden zorgen voor een verscherpt waarnemen van de kleine details die het leven groot maken. Ik wil zijn zoals de bull terriër die weet wat ie wil en nooit opgeeft en blijft zoeken naar de weg die wel mogelijk is. Ik kies mede daarom ca1000 als auteursnaam, als reminder dat vastberadenheid een deel van de kracht is. 

Uniek zijn is het vierde kenmerk dat mijn vriend Camille met de kamille gemeen heeft. Vele bloemen lijken op de kamille. Doch, door de speciale geur, het holle hartje en de omgebogen bloemblaadjes is er geen één zoals de echte kamille. Zoals zij zich onderscheidt, zo ook is onze bull terriër één uit de duizend. Een pracht van een dier met haar speciale kop en haar komieke bully runs. Zacht van karakter en tegelijk heerlijk onstuimig. Mijn pseudoniem ca1000 is dan ook een ode aan dit mooie wezen dat met haar broze kracht en haar innemende ogen ieder hart verovert, zowel van mens als van dier. Alles lijkt mogelijk wanneer Camille er is, net als in een sprookje van 1000 en 1 nachten. De filmpjes van haar die je op youtube kan bekijken, zeggen méér dan 1000 woorden. De schrijfwijze van mijn auteursnaam kan bijgevolg onmogelijk anders zijn dan ca1000.

Na alle betekenissen die ik in mijn naam ca1000 lees, eindig ik deze inleiding met een bedenking over anders zijn dan anderen. Het is misschien wel het meest typerende kenmerk van de bull terriër dat verklaart waarom ik Camille als inspiratiebron voor mijn schuilnaam koos. Ik verklaar mij nader. Tegengesteld aan hun reputatie zijn bull terriërs heel sensitief. Deze zachte, goedhartige honden hebben nood aan liefde en genegenheid. Door hun hevig gedrag worden zij niet altijd juist begrepen of erger nog, zij worden gebruikt voor malafide doeleinden. Dat is bijzonder triest te weten dat agressie niet ligt in de natuurlijke aard van dieren en al helemaal niet in die van de bull terriër. Ook mensen die afwijken van het gangbare, worden vaak niet aanvaard om wie zij zijn. Laat erkenning voor de eigenheid nu net voorwaarde zijn om vrijheid te beleven. Hoe het is om acceptatie te missen en je aldoor vreemd te voelen, is een rode draad in mijn gedichten. Onbevangen mezelf zijn, dat is waarom ik mijn gedachten deel. Ook, en vooral, wanneer taboes hierbij opengebroken worden.

Er is maar één weg, dat is die van mezelf. Geen compromissen meer voor mij. Zoals mijn bull terriër Camille, vaar ik voortaan mijn eigen koers. Perfectie is immers voor elkeen anders en dus hoef ik er niet naar te streven om voor iedereen en op elk moment goed te doen. Liever volg ik mijn hoofd en mijn hart, elk in gelijke delen. Ik ben wie ik ben. Geen doen alsof. Geen schone schijn. Weg met de kameleon in mij: hier is ca1000!                                                                                                                                                                                     ca1000

Tania

2017

Reactie schrijven

Commentaren: 0