Ben je geen vegetariër of veganist? Ook dan kan je een groot verschil maken.
Vlees eten is een gewoonte zoals alle andere gewoonten. Gewoonten die diepgeworteld liggen in onze cultuur zijn heel moeilijk te veranderen. Wil je als vleeseter toch een verschil maken? Dat hoeft niet te leiden tot absolute en grote veranderingen in je leven en aan tafel.
Zonder veel moeite een verschil maken? Het kan!
Want ook vleeseters kunnen een groot verschil maken!
Ben je een vleeseter die zoals mijn echtgenoot de plantaardige uitdaging aangaat? Misschien heb je wat aan de zelf bepaalde "spelregels" van deze ooit-fervent-vleeseter over experimenterende-flexitariër tot almost-always-vegan :
Is vegan wel gezond?
Heb je niet snel terug honger?
Hebben vegans geen tekort aan vitamine B12?
Vlees bevat eiwitten die je niet in groenten vindt.
Hoe krijg je die binnen?
Zijn sojaproducten wel goed voor het milieu?
Is vegan niet heel moeilijk?
Wat moet ik dan op mijn boterham leggen?
Wacht ik niet beter op kweekvlees?
Kunnen vegans eigenlijk wel op restaurant gaan met niet vegan vrienden?
Kan je gezond vegan koken en niet méér geld kwijt zijn?
Wat moet ik koken als ik de enige vegan tafelgast ben?
Welke vleesvervangers kies ik?
Welke zijn gerechten maak je met tofu, seitan, tempeh?
Zijn er cruelty free eieren?
Ik bak graag. Hoe moet dat zonder eieren?
Hoe vervang ik kaas?
Als ik vegan kook, ontdek ik nieuwe ingrediënten.
Er zijn eindeloos veel gerechten met peultjes, bonen, erwten, scheuten, noten, ... .
Quinoa, linzen, kikkererwten en bulgur zijn een lekkere afwisseling voor aardappelen, pasta en rijst.
Vegan gastronomie blaast zelfs de meest fervente vleeseter van zijn sokken.
Vegans eten ook geen vis en kip. Want dat zijn dieren.
Als vleeseter at ik te weinig groenten.
Cholesterol heb ik niet.
Zolang je de groentjes maar op eet.
Met vleesvervangers kan je je oude gerechten maken en niemand proeft het verschil met de goulash van de bomma.
Maaltijdsalades en groentestoofpotjes zijn snel klaar.
Vegan worden, is een persoonlijk proces. De ene begint cold turkey terwijl de andere geleidelijk aan overstapt.
Alle recepten op deze website zijn gemakkelijk en kosten weinig tijd.
Ik proef weinig verschil tussen chili sin carne en chili con carne.
Seizoensgroenten zijn het goedkoopst.
Zelfs de grootste keukenkluns kan vegan koken, zelfs Tania ;)
Je bent niet óf helemaal vegan óf helemaal niet vegan. Want vegan gaat niet enkel over eten. Vegan is een levensstijl, een denkwijze, een manier van in het leven staan. Het gaat niet om hoe vegan jij wel bent. Of om het aantal vegans. Het gaat om het aantal vegan bordjes. Elk bordje telt. Elk vegan bordje is een niet-vegan bordje minder. Niet alleen vegans maken dus een verschil!
Lukt het je -om welke reden dan ook - (nog) niet om all the way te gaan? Denk dan eens aan wat je wel kan doen?
Vleesloos eten is geen cult, noch een trend. Vleesloos eten is een gewoonte. Voor de mensen die de gewoonte hebben om vlees te eten, is het overschakelen naar een nieuwe gewoonte een uitdaging. Het gaat bijlange niet vanzelf, want gewoonten zijn hardnekkig. Het doorbreken ervan heeft niets met rationaliteit te maken. Denk maar aan het stoppen met roken. Net als het veranderen van eender welke gewoonte vragen nieuwe eetgewoonten aanpassing en doorzettingsvermogen. Dat kan alleen maar aangemoedigd worden. Hoe klein de stappen ook zijn, positief bekrachtigen kan leiden tot een volgende kleine stap.
De vleeseters onder ons die de moeite doen om anders te gaan eten, ik doe er mijn petje voor af! Ik zie elke dag hoe mijn eigen echtgenoot omgaat met zijn voornemen om geen deel te hebben aan de vleesindustrie. Er zijn gemakkelijke dagen waar vlees niet in zijn gedachten opkomt. Op andere dagen laat hij zich leiden door wat hij kent en neemt de gewoonte het van hem over. Het komt ook voor dat de geur van een klassieker hem overlaadt met nostalgie. Ook dan heeft hij het moeilijk. Al bij al heeft hij al heel wat stappen gezet. Hij doet het op zijn eigen tempo. Druk van buitenaf laat hij niet toe. Onbewust -of is het toch bewuster dan ik vermoed?- verlegt hij gaandeweg zijn eigen regels. Ik kan enkel vaststellen dat hij het steeds gemakkelijker vindt om de gedachte aan vlees eten te vergeten. Zonder het te beseffen gaat hij geleidelijk aan over op een nieuwe gewoonte. Langzaam maar zeker!
Als vegan uit de oude doos -ik ben dit jaar 40 jaar vegetariër/vegan- is het niet mijn plaats om raad te geven. Maar één advies moet er me van het hart: laat je niet ontmoedigen door morele veroordelingen of door je eigen of andermans strenge regels. Veganisme is geen meedogenloos dieet waar de regels ten allen tijden gevolgd moeten worden. Kies je eigen manier, voel je er goed bij, stel je aanpak eventueel bij, en geniet vooral van de ontdekkingsreis, de variëteit in gerechten en ingrediënten in de plant-aardige keuken! Eet smakelijk! En vier je successen! Want met elk vegan bordje, is er een niet-vegan bordje minder. Dus ook al doe je niet alles helemaal juist, je maakt wel degelijk een verschil!
"One of the greatest opportunities to live our values -or betray them- lies in the food we put on our plates"
Jonathan Safran Foer
Vleesvervangers, sojamelk, tofu, edelgist, ontbijtgranen, ... worden vaak verrijkt met B12.
Vele vegans slikken daarenboven B12 voedingssupplementen. Zelfs wanneer de bloedwaarden voor hun vitamine B12 normaal zijn. Is dat écht nodig?
Zelf ben ik reeds 40 jaar vegetariër/veganist (voor het merendeel veganist). De laatste jaren leef ik bewust als veganist. Tot nog toe heeft mijn jaarlijks bloedonderzoek nooit gewezen op B12 tekorten. Geen reden om voedingssupplementen te nemen, zo dacht ik. Het maakt me telkens blij wanneer ik de resultaten van mijn bloedonderzoek verneem: toch iets dat geen speciale medische aandacht nodig heeft! Ook mijn huisarts, met wie ik deze zaken uiteraard bespreek, staat achter mijn voedingsgewoonten.
Verontrustende berichten op sociale media en in de pers willen nu hebben dat ook bij normale bloedwaarden er "iets mis kan zijn" met je B12. Toen ik op facebook het volgende bericht aan mijn adres las "een beheerder heeft je bericht verwijderd wegens schending van groepsregels", was ik in eerste instantie verrast: wat kon ik geschreven hebben dat meteen na publicatie verwijderd diende te worden?
Ongerust werd ik pas toen ik de reden van de verwijdering van mijn bericht las: "pseudowetenschap is niet toegestaan. Wij houden de huidige wetenschappelijke consensus aan. Het noemen van onbewezen behandelmethodes of alternatieve feiten zonder wetenschappelijke onderbouwing is niet toegestaan" .
Het alternatieve feit dat ik naar voor geschoven had, was "dat een bloedonderzoek uitwijst of supplementen al dan niet nodig zijn". Mijn suggestie "dat er naast supplementen ook gedacht kan worden aan met B12 versterkte voedingsmiddelen" moet dan wel als "onbewezen behandelmethode" begrepen zijn door welbepaalde groepsbeheerder en/of groepsleden.
Mijn interesse was op zijn minst gewekt: Wat is dat toch met die B12? En hoe zit dat nu? Heb ik toch reden om te twijfelen aan het normale van mijn "normale" bloedwaarden? En bijgevolg aan mijn keuze om geen supplementen te slikken? En hoe komt het dat mijn huisarts me dan niet gewezen heeft op de noodzaak om te “behandelen”? Te veel vragen. Te veel (on)mogelijke antwoorden. Ik had geen keuze, liet alles vallen en ging op zoek naar antwoorden.
Het artikel dat mij het meest onderbouwd en betrouwbaar lijkt, las ik op www.gezondheidenwetenschap.be. De link naar het artikel is voor de (vegan) lezer die net als ik op zoek is naar de volledige waarheid, verteld door degelijke bronnen. Ongetwijfeld zal deze link ook mij van pas komen wanneer ik weer uit mijn lood geslagen word door (fake) onrust omtrent het fenomeen B12.
Voor nu onthoud ik dat veganisten baat hebben bij regelmatige controle van onder meer vitamine B12. En ook, vitamine B12 kan je op peil houden door voldoende verrijkte producten te eten. Om méér dan 100% zeker te zijn, noteer ik dit voorval in mijn medisch notaboekje. Mijn volgende bezoek aan de huisarts zal ik niet nalaten om wederom bevestiging en geruststelling te vragen.
Waar ik van de huisarts geen antwoord op verwacht, is de vraag wie er achter de B12 hype zit. Ik denk er het mijne van en hoop dat de hele B12 heisa geen ontradend effect heeft op vegans-to-be.
Edelgist heeft een kaasachtige smaak en is daarom een perfecte vervanger van parmezaan in verschillende bereidingen of als strooikaas voor op de pasta. Edelgist bevat essentiële aminozuren en vitamine B. En sommige varianten worden dus aangevuld met vitamine B12!