Het huis waar ik geboren werd

Villa dr. Lambrechts in Hoeselt 1903 - 2017

In het Belang van Limburg, de krant die opgericht werd door F.J.H.M. "Franz" Theelen, neef van mijn overgrootmoeder  J.H.M "Maria" Theelen (1874-1930) , lees ik op 3 november 2017 het artikel "Gebouwen en landschappen die onmisbaar zijn voor de gemeente. Een titel die mij onmiddellijk terug brengt naar een ervaring van enkele weken eerder.

 

Met mijn moeder bezocht ik toen mijn geboortehuis waar ik tot mijn derde gewoond heb, namelijk villa dr. Lambrechts in Hoeselt. Door een ongelukkig toeval kreeg ik voor het eerst in 43 jaar de kans om dit imposante huis aan de binnenkant te zien. Op zoek naar mogelijke herinneringen, antwoorden op vragen van lang vervlogen tijd. Het zou meteen ook mijn laatste kans worden.

 

De villa dateert van 1903. De gemeente Hoeselt besliste dat dat oud genoeg was en dat het tijd was om plaats te maken voor 27 luxe flats. In de afgelopen weken ging de villa onder de sloophamer. Net daarvoor kregen de Hoeselaren de kans om afscheid te nemen van de villa die meer dan 100 jaar het straatbeeld van Hoeselt voor een groot deel bepaald had. De kunstkring van Hoeselt nam het initiatief. De kunsttentoonstelling IN MEMENTO ARTE werd geopend met een afscheidsviering ter ere van het bouwwerk dat bekend stond als de villa van meneer doktoor.

 

"Er groeit iets heel moois in Hoeselt" was het opschrift van de banner aan de voordeur. Ik werd er niet vrolijk van. Los van mijn persoonlijke hoop om iets over mijn afkomst te leren, weet ik niet bepaald wat er mooier kan zijn dan een gebouw dat geschiedenis ademt en vooral collectieve dorpsherinneringen herbergt. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat iets moois een wel zeer rekbaar begrip is. Het cultuur-historisch pand dat mijn overgrootouders lieten bouwen bij het begin van de 20ste eeuw en de unieke huizenhoge den in de Engelse tuin moeten het afleggen tegen luxe appartementen en penthouses in een eigentijdse residentie 'Bo'Cour.

 

Zelfs de literair-historische waarde van het huis mocht niet baten. Dokter Alphonse Lambrechts, mijn overgrootvader en mijnheer doktoor van het dorp, was de broer van de nationaal gekende schrijver en dichter Lambrecht Lambrechts. Lambrecht Lambrechts werd geboren in Hoeselt in 1865 en stierf in Gent in 1932. Zijn stoffelijk overschot werd in 1933 naar Hoeselt overgebracht en 32 jaar later, in 1965, werd er een grafmonument opgericht voor Lambrecht Lambrechts. Niet alleen in zijn geboortedorp Hoeselt, in het gehele Vlaamse land wordt Lambrecht Lambrechts tot op heden gelezen. In Gent kan men zijn woning met gedenkplaat bezoeken en in Hoeselt zijn er regelmatig Lambrecht Lambrechts vieringen van velerlei aard die telkens (1965, 1982, 2002, april 2015, mei 2015) een reportage vullen in het Belang van Limburg.

 

Sinds 20 oktober 2017 is het straatbeeld van Hoeselt niet meer hetzelfde. Op de voorkant van het maandelijks infoblad voor de inwoners van Hoeselt jaargang 46 nummer 289 van oktober 2017 zie ik de front vullende foto van villa Dr. Lambrechts met daarop de veelzeggende titel "Kunstkring Hoeselt exposeert in 't Kasteeltje". Daaronder trekken de grote letters voor de fotowedstrijd mijn aandacht. "Welke gebouw of landschap is onmisbaar voor Hoeselt" is de vraag die weliswaar niet gevolgd wordt door een vraagteken. Spijtig dat de beleidsmakers in Hoeselt duidelijk niet op het  antwoord wensten te wachten. In het artikel zelf ondervind ik dat niet iedereen er zo over denkt. Met spijt en iets dat weg heeft van nostalgie lees ik "De exposerende kunstenaars willen op een waardige wijze afscheid nemen van het gebouw en zijn vroegere bewoners. De opening zal worden opgeluisterd met zang en muziek. Willy Appermont en Luc Voncken zullen liederen vertolken van Lambrecht Lambrechts, broer van de vroegere bewoner Dr. Lambrechts".

 

Het huis dat aan de Hoeseltse dichter gelinkt is, is inmiddels weg. Het had volgens sommigen geen bewaarwaarde. Helaas hadden deze "sommigen" het voor het zeggen. Kunstminnende mensen zaten er niet aan tafel. Laat staan dat er geluisterd zou worden naar nostalgische dorpelingen. De Lambrecht Lambrechts straat, genoemd naar de dichter van het dorp, zal vanaf oktober 2017 voor hen moeten volstaan. 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Johan Gertis (dinsdag, 22 januari 2019 11:44)

  ondertussen hebben we in Hoeselt het Lambrecht Lambrechtsgenootschap opgericht ter in standhouding en bevordering van het Vlaamse lied.
  johan.gerits@gmail.com

 • #2

  Jacques Jehaes (maandag, 17 juni 2019 14:57)

  Inderdaad, een zéér spijtige zaak en dit ondanks de vele bezwaarschriften......

  Het Lambrecht Lambrechtsgenootschap organiseert op 10 juli een literair - muzikale ontmoeting tussen Lambrecht Lambrechts en Guido Gezelle.
  Plaats en uur: Schalkhoven, St Brixiuskerk van 20 tot 22 Hr.
  Ik beschik trouwens ook over een relatief goed uitgebreide stamboom (niet beschikbaar op internet) van de Hoeseltse Lambrechtsen. Uiteraard staan hierin ook uw overgrootouders, maar ik had o.m. geen weet van uw grootmoeder Camille. Ik zou het fijn vinden indien u mij de gegevens van uw grootmoeder en haar afstammelingen zou kunnen bezorgen.
  Ter info: het archief van Lambrecht Lambrechts wordt intussen bewaard door de HGSG (Hoeseltse Studie- en Geschiedkundige Groep).
  jacques.jehaes@telenet.be