Lambrecht Lambrechts (1865-1932) in het bloed?

Dokter Alphonse Lambrechts, mijn overgrootvader en mijnheer doktoor van Hoeselt, was de broer van de dichter en liedjesschrijver Lambrecht Lambrechts. Lambrecht Lambrechts werd geboren in Hoeselt in 1865 en stierf in Gent in 1932. Zijn stoffelijk overschot werd in 1933 naar Hoeselt overgebracht.  In Gent kan men zijn woning met gedenkplaat nog steeds bezoeken en in zijn geboortedorp Hoeselt wordt Lambrecht Lambrechts herdacht met een straatnaam die naar hem genoemd is en in de regelmatige Lambrecht Lambrechts vieringen.

  • In 1965 werd er een grafmonument opgericht voor Lambrecht Lambrechts
  • In 1991 speelde het Hoeselts toneelgezelschap  "Het Wingewest" van Lambrecht Lambrechts
  • In 2002-2003 werd het 70-jarige overlijden van Lambrecht Lambrechts uitgebreid herdacht in het culturele programma van Hoeselt
  • In april 2015 stond een volledig verlengd weekend in teken van het 150ste geboortejaar van Lambrecht Lambrechts. Hoeselt vierde toen vier dagen feest tijdens Hoeselt zingt, Hoeselt herdenkt, Hoeselt ontdekt en Hoeselt proeft. Het Hoeselts toneelgezelschap declameerde onder andere gedichten van Lambrecht Lambrechts.
  • Van 13 tot 16 oktober 2017  namen de Hoeselaren afscheid van villa dokter Lambrechts tijdens "Kunstkring Hoeselt exposeert in 't Kasteeltje". In het gemeenteblad las ik "De exposerende kunstenaars willen op een waardige wijze afscheid nemen van het gebouw en zijn vroegere bewoners. De opening zal worden opgeluisterd met zang en muziek. Willy Appermont en Luc Voncken zullen liederen vertolken van Lambrecht Lambrechts, broer van de vroegere bewoner Dr. Lambrechts".

Reactie schrijven

Commentaren: 0