Mijn auteursnaam ca1000

 

Pseudoniem ca1000 is geen toevallige keuze. Camille is een naam met vele betekenissen voor mij.

In de eerste plaats verwijst de naam Camille naar de camille bloem die voor mij symbool staat voor eenvoud, evenwicht en kracht.

Via de naam van mijn grootmoeder Camille Lambrechts vind ik een link met mijn familiegeschiedenis. En zo is er gelijk ook een duidelijk verband met de literaire liefde in mijn bloedlijn. De bekende dichter Lambrecht Lambrechts (Hoeselt 1865-Gent 1932) was immers de oom van mijn oma Camille Lambrechts.

Camille is voorts de naam van mijn vrolijke vriend bullterriër die onder meer model stond voor de cover van mijn debuut dichtbundel hoofd vol poppetjes hart vol gaten. Mijn tekenfiguurtje Camille is ondertussen al aardig op weg om een echte mascotte te worden. Olijk prijkt zij op de ca1000 T-shirts, kaarten, mokken en andere hebbedingetjes.

 

Wie nieuwsgierig is naar wie ik ben als mens en als dichter, ontdekt de andere betekenissen van mijn auteursnaam ca1000 op mijn auteursblog.

Ook over mijn schrijfstijl en mijn misschien wel merkwaardige schrijfproces kan je daar meer lezen.  

 

 

mijn auteursnaam ca1000

vrijgeboren

Op 15 maart 2016 brengt bull terriër Sky zeven kleine pupjes op de wereld. Camille verlaat als laatste het Nederlandse nest en komt bij ons wonen. Camille is niet mijn eerste dierenvriend. Vele poezen, een valkparkiet en een Spaanse podenco zijn haar voor gegaan. Het zijn allemaal op één of andere manier weesjes geweest. Camille is dat niet. Camille is de vrolijkheid zelve. Zonder bagage komt ze naar ons, onbevangen, zot en speels. Zij denkt niet na over wat anderen over haar denken. Ben je bang of juist gecharmeerd door haar, het maakt haar echt niets uit.

 

Ik leer veel van haar. Ik hoop ooit zo vrij te zijn in mijn denken en doen als Camille. De naam van dit pupje is snel gekozen: camille betekent vrij geborene. Vrijheid is de essentie van mijn dichtbundel. Als ik mij zelf durf tonen, als jij mijn poëzie leest, dan kan ik niet anders dan vrij zijn en blijven. Ik ben dan wie ik ben, niet langer een camelion maar wel een camille, vrij als mijn bull terriër vriend Camille. Mijn pseudoniem is bij deze dan ook geboren. Mijn gedichten geef ik uit onder de naam ca1000.

 Hier onder lees je welke betekenissen er nog verscholen zitten in mijn nieuwe naam ca1000.

 

beschermer

Na de bloei van de bloem valt de stengel van de kamille met de blaadjes mee af. De mannelijke stengel beschermt dus de vrouwelijke blaadjes. Ook de betekenis van beschermer is toepasselijk voor onze bull terriër. Als het moet, beschermt Camille mij. Zij  hoeft daar niets voor te doen.  Haar uiterlijk verklapt immers niet dat de reputatie van haar ras onterecht is. Belangrijker, met haar zotte kapriolen beschermt deze vrolijke en gekke knapperd een ieder op elk moment tegen sombere gedachten. Het Griekse woord Gamelios betekent ook zonnig en feestelijk. Elke dag met Camille is letterlijk een feest. Verder durf ik te denken dat wij samen met Camille het bull terriërras een beetje helpen beschermen tegen de gevolgen van deze kwalijke reputatie.

 

verbondenheid

Met de unieke band tussen stengel en blad verbeeldt de kamille ook letterlijk de blijvende band tussen geliefden. Eenzaamheid heeft met een hond als Camille geen schijn van kans. Camille vertedert velen. Zonder het te beseffen verbindt zij mensen en dieren, in het bos, op straat en eender waar.

De hond als symbool van de dood zie ik in de link met mijn overleden grootmoeder wiens naam  Camille is. De naam van mijn hond Camille en mijn pseudoniem ca1000 herinneren me eraan dat ik verbonden ben met mijn familie. Ook al ken ik mijn oma enkel van verhalen, ik ben een deel van haar en zij van mij.

 

één uit de 1000

Zoals de kamille uniek is, zo is ook onze bull terriër Camille één uit de duizend. Een pracht dier met haar speciale kop en haar gekke bully runs. Ruwe bolster, blanke pit, zacht van karakter en tegelijk heerlijk onstuimig . Mijn pseudoniem ca1000 is dan ook een ode aan dit mooie wezen dat met haar broze kracht, haar milde aard en haar bijzondere uiterlijk ieder hart weet te veroveren, zowel van mens als van dier. Alles lijkt mogelijk wanneer Camille er is, net als in een sprookje van 1000 en 1 nachten. De filmpjes van haar die je op youtube kan bekijken, zeggen méér dan 1000 woorden.

 

kracht

Met haar lange bloei staat de kamille voor perfectie en kracht. Wanneer ik aan kamillethee denk, denk ik aan gezondheid. Energie is mijn hoogste goed. Met zeer veel omzichtigheid ga ik er mee om. Ik zoek niet meer naar energie die er niet is. En geniet sinds mijn hartingreep des te meer van elk beetje leven dat er wel is. CVS, migraine en blijvende hartritmestoornissen houden mij niet tegen om naar de wereld te kijken en met volle teugen te ademen. Integendeel, mijn lichamelijke gebreken zorgen voor een verscherpt waarnemen van de kleine details die het leven groot maken. Ik wil zijn zoals de bull terriër die weet wat ie wil en nooit opgeeft en blijft zoeken naar de weg die wel mogelijk is. Ik kies daarom ca1000 als auteursnaam. Ca1000 herinnert mij er aan dat vastberadenheid een deel van de kracht is.

 

anders

Tegengesteld aan hun reputatie zijn bull terriërs heel sensitief. Deze zachte, lieve honden hebben nood aan liefde en genegenheid. Door hun onstuimig en zot gedrag worden zij niet altijd juist begrepen of erger nog, zij worden gebruikt voor agressieve doeleinden terwijl dat net niet in hun aard ligt. Ook mensen die anders zijn in hun denken, hun taal of gedrag worden niet altijd begrepen. Vrijheid ervaren en uitdragen, dat is waarom ik mijn gedachten deel. Hoe het voelt om anders te zijn en je vreemd te voelen is een thema dat regelmatig opduikt in mijn gedichten. Taboe onderwerpen openbreken, is een ander opzet. In cognitieve gedragstherapie leer ik dat perfectie voor iedereen anders is en dat ik dus er niet hoef naar te streven om voor iedereen en op elk moment goed te doen. Er is maar één weg, dat is die van mezelf. Geen compromissen meer voor mij. Zoals mijn bull Camille, ga ook ik mijn eigen weg. Ik volg hierbij mijn hoofd en mijn hart, elk in gelijke delen. Ik ben wie ik ben. Geen doen alsof. Geen schone schijn. Weg met de camelion in mij: hier is ca1000!

 

Ik wens je veel leesplezier. Herken je jezelf in mijn hoofd vol poppetjes of in mijn hart vol gaten aarzel niet en reageer. Samen zijn we minder vreemd.

debuut dichtbundel van ca1000
ISBN 9789402165876

Reactie schrijven

Commentaren: 0